Oct 11, 2013

MC OCEAN Again???


Hola Readers!!
Yup Mc Oceon again..
Kalau korang ad terbaca pos aku yang lepas
korang akan perasan la tajuk ni..
yang aku ckp pasal bisnes 2 la..
Ianya mcm bisnes networking la
leh kata MLM la senang cte..
 
So aku pon dah tgk opis dowang
dah pergi mcm seminar yang dipanggil M&U
dan dibawa berkenalan dengan mereka2 yang katanya dah berjaya la dalam bisnes ni..
Ramai yang mendakwa mereka engineer, doktor, cikgu
dan mcm2 lagi la pekerjaan yang best2 ni..
tapi dowang akhirnya berhenti sebab biz ni 
adalah lebih bagus dari pekerjaan mereka..
Cerita2 mereka yang sgt gah dah hebat 2 
law jenis x kuat iman cam aku mmg leh kelabu mata..
Yelah soal wang ringgit bhaii spe x gila kan..
Aku pon terasa manisnya dunia wang tu 
walaupon aku masih belum berkecimpung dalam dunia 2..
Tapi akhirnya aku terpaksa kuburkan angan2 untuk menyertai mereka
sebab terpaksa akur akan beberapa perkara..
 
Mulanya mmg aku sgt2 frust..
beberapa hari aku masih terfikirkan hal itu..
tapi akhirnya aku ambil keputusan utuk google..
dan........
Fuhhh!!mcm2 komen aku jmpe..
kebanyakannya komen negatif la..
ramai yang tertipu dan ditipu rupanya..
aku x taw sejauh mana kebenaran itu..
sbb dari cara mereka ckp atau erti kata len memujuk la..
mmg mcm bagus je..
TEAM SUPPORT YANG SANGAT KUAT..
KAMI TIDAK TINGGALKAN ANDA BEGITU SAHAJA..
INI BUKAN SEKADAR BIZ TAPI KTE BERKONGSI ILMU...
 
Tapi ble aku google..
DAMMM!!!
aku jmpe sal mereka yang dah kena kencing
sampai 31K, 34K
WTF Bhai!!
ape 2???
Apsal aku lansung x didedahkan dengan benda 2
masa mereka dalam usaha memujuk aku??
Ataupon benda 2 hanya akan didedahkan jika aku bersetuju untuk menyertai mereka???
 
Ble aku fikir2 kan balik..
dari cara mereka cakap..
kami bukan biz sahaja..
tapi kami berkongsi peluang dan ilmu..
Helloo Bhaii!!
bagi aku korang sume bukan berkongsi peluang dan ilmu
tapi korang mmg cari peluang dan terpaksa berkongsi ilmu
kerana tanpa orang len biz korang xkan jalan kan??
senang cte cari orang untuk cari orang untuk cari orang dan lagi dan lagi.......
 
Secara logik akalnya la kan..
jika anda sedang berniaga nasi lemak..
dan ad orang mintak resepi nsk lemak anda..
adakah anda akan bagi???
law bagi pon bukan secara terperinci kan??
watpe sharing kalau ianya akan menyebabkan
anda bersaing btol x??
yang itu baru konsep biz pada aku...
Tapi Biz ini
aku sgt2 xyakin sekarang..
adakah betol sumber wit 2 nnti??
 
Buat anggota SD yang dah berjaya dan terbaca post ni..
maafkan aku kerana aku xda niat untuk memburukkan
biz korang2 yang hebat ni..
cume ini adalah dari sudut pandangan aku..
Pada mereka yang mula akan menceburkan diri dalam bidang ini..
fikir2kan dan timbang tarakan dulu keputusan anda..
adakah jika betol anda tidak berjaya
masih akan ad ayat
TEAM SUPPORT YANG SGT KUAT 2??
atau akan keluar ayt
TULAH KAU MALAS USAHA
dalam ati (yang penting aku dah selamat)..
Dan sekarang rasanya aku rasa sgt lega
dan sikit pon x menyesal kerana tidak menyertai mereka..
 
Ok readers
maaf andai pandangan aku salah..
aku chow dulu...
tata ~~

6 comments:

AQ Ney said...

hai..hai..hai..
Memang ramai yang give up bila baca komen mereka2 yang panas hati dgn McO..
Jgn baca kata mereka yang terpaksa dikeluarkan kerana melanggar syarat..dan mereka yg tidak mempunyai ketua yang baik..

Isyane Syamimi Ishak said...

hai..hai..hai...
ketua mereka mungkin tidak baik...dan belum tentu saya pon akan dapat ketua yang baik kalau saya join...beringat sebelum kena...lagipon rasanya bnyak lagi cara lain untuk kaya selain pengaruh orang lain untuk laburkan duit ribu2 ringgit...silap2 kawan boleh jadi lawan...sedara boleh bermusuhan...

Anonymous said...

Hahaha..... saya pun hampir ditipu. Nasib baik ada internet. Jadi saya google. Mereka yang terjebak, sudah melaburkan RM34k. Untuk barangan yang hampas. Kebanyakkannya budak2 muda yang baru mula kerja. Jadi, berhati2 dengan MC OCean ni. Sebarkan kpd semua orang...

Isyane Syamimi Ishak said...

Yup memang dowang punye aim budak2 muda dan kebanyakan bekerja sbgai kakitangan awam..sebab senang nk wat loan kan...so hati2 la sape yang nk try join 2...

Anonymous said...

hr ni jumpa post ni bile godek2 psl mc ocean. aku jugak ada pengalaman sendiri.
berkenalan gn sorang kawan di alam maya. hampir tiga tahun lalu la.. dh lama kenal, last2 dia ajak kluar.akhirnya, tahun kedua, bl aku rasa dia ni mcm boleh percaya n bukan sebarangan orang dr segi gaya bercakap tu, last2 aku keluar jugak. okay. dia memang baik. aku pn selesa gn dia sebagai kawan.lps first time jmpa tu, dia start ckp psl produk dia jual, seblum tu dia ada bg free je slh satu produk tu utk aku. aku tau tu memang style org meniaga..,bg aku bagus jgak produk tu, wpun mahal. aku beli jugak sekotak lps tu. ms nak beli tu, dia ajak kluar, p ofis dia. aku ikut je sbb prnah klua gn dia sblum ni kan. sampai ofis, okay, mmg besar n kondusif. terkagum kejap,.tapi kwn aku ni jenis x citer byk psl bisnes dia tu. cuma dia mcm nak tarik aku scra tak langsung je gn mintak salinan ic n akaun bank dgn alasan nti kalo nk beli lagi prduk tu bh beli atas nama aku yg dah didaaftarkan(kalo bg ic n salinan akaun tu), akan dapat komisen apa bnda ntah.. tapi aku tak tergerak pun nak bagi salinan2 tu sume.. tapi sehari ke sehari, hubungan kami selalu baik je. mesti contact dalam seminggu.

last nak dijadikan citer..dia ajak aku p majlis bukak puasa kat ofis dia. dorang raikan anak2 kurang bernasib baik. aku ikut n mati-mati ingat tu adalah majlis bukak puasa amal semata-mata. tapi lps abis majlis, anak2 tu pn dah balik, rupanya baru start dia pnya agenda sebenar. bukak table utk perkenalkan tntg bisnes dorang pd orang ramai yg hadir mlam tu. aku pun kene sama. sbb dtg dgn dia, kene la tgggu dia utk balik.. tp bkn dia yg sampaikan bnda2 tu.. ada kwn2 dia yg tolong perjelaskan tntg bisnes dorang pd aku. lps sorang-sorang datang citer psl ltr blkg dorang. bekas doktor, bekas sister (nurse), bekas senior engineer n yg hebat-hebatlah, sume dh berenti keje sebb buat bisnes ni.. tp aku sekadar dgr je lah. ada jugak kwn dia sebut tentang modal 2ribu. tp sbb x minat, n skadar nk layan org beria nk sampaikan aku hadap je lah.
bila dah balik tu dia br bukak sikit2 psl bisnes dorng. ulangan citer tadi. esoknya dia ajak jmpa lagi. katanya nak detailkan psl bisnes. sbb pikirkan kwn, aku ikt je lah. kat situlah aku mcm terfikirkan byk benda.. hurm,,
"tak payah jual produk sangat..cari orang je, kalo dapat lima orang, akan naik pangkat sikit demi sikit..modal 2k. tapi kalo nak dapatkan pangkat besar terus pun boleh, modal pun besarlah. 34k. dia jelaskan jugaklah bila byr modal 34k, akan dptlah produk sama nilai gn tu tapi tetap jgk kene cari orang, klo x, de makna.. jd aku fikir, ni bkn jual produk.. ni produk ni alasan semata. aku terpaksa bertegas, aku xnak join. petang tu jugak,.bile balik rumah, xtau apa aku rsa. rupanya slama ni berkawan sbb ada niat tertentu. mungkin dia aim aku sbb aku ni keje gomen..sng loan stkt 34 ribu.
skrg, kawan dh x jadi kawan.. tp aku pun sama mcm awk, x menyesal x join ni.. malah bersyukur..sbb aku tau aku mmg de minat ke arah benda2 ni sume. apapun aku tetap doakan dia erjaya. pnjang pulak komen..

Anonymous said...

Ini pula kisah saya. Kawan saya perkenalkan dgn bisnes ni. Mula2 just ajak keluar lepak2 dan makan2. Rupanya akan dtg seorang demi seorang yg akn ceritakan tntg kejayaan masing2. Kawan saya hanya duduk disebelah dan akn take note ape jua alasan yg saya beri dari join bisnes ni. Contoh, sy ckp parents tak bagi. So kwn sy akn mesej ke grup mc ocean n inform diorg parents sy tak bg join. So akn dtg senior yg akn ceritakan yg dia join bisnes ni tnpe pengetahuan family. Ble da berjaya baru bgth family. Disitu sy da tahu yg perjumpaan in telah dirancang utk pujuk kita join bisnes ni. Mulanya hampir terpengaruh tp ble tahu kena bayar lebih 2 ribu utk ke next stage saya terpaku. Then bila nk elak2 akan dtg lg bisnes partner mereka ceritakan ttg marketing plan utk dptkn 6 ribu ble join m&u seminar. Ohh ternyata saya hampir ditipu oleh kawan sendiri. Rupanya mereka perlu cari org lg dan lg utk pastikan bisnes ini berjalan ��