Apr 24, 2011

Fairy Tales...

Hola!!!
today is very melancholic sunday la to me
chewah2 sejak ble lak aku nk
ckp2 owng putih nie
ni pengaruh Abang zam mail la kot nie
'oh nothing hapen' dlm slanga yang agak poyo
hehe~~

Aku x taw nk story pe hari ni
sbb sayu sgt lak aku tgk kat lua ni
berarak mendung kelabu
sejuk2 je
beku lak otak aku nk memikir 
apa la nk diconteng ari ni kan

Tapi jeng jeng jeng
ting!!
idea mai la weh
tetiba aku teringat kat bedtime story masa budak2 dlu
ala kowang jgn tipu la bai
xkan kowang xdengar cte2
dongeng klasik omputih ni kan

Biasa la dongeng yg agak2 popular ni antaranya :

CINDERELLA


Mengisahkan seorang gadis yang sering dibuli oleh 2 kakak dan ibu tirinya. Selalu kena buat keje rumah dan tidak dibenarkan pergi ke 1 majlis tari menari yang dianjurkan di istana.
Tapi biase la cte kan  orang baik ni konon2 ad la bidadari datang tolong
labu pon leh tukar jadi keta kuda nama pon dongeng kan..
Nak dijadikan cte putera raja pon jatuh cinta la kat awek nama cinderella ni
tapi cinderella ni kena balik sblom 12 tgh mlm sbb nnti keta kuda di jadi labu blk..
baju cntik die pon jadi baju buruk blik..
tepat 12 tgh malam die pon lari blk tercicir la kasut kaca die 2..
Putera raja yang dah angau ni pon cari la gadis yang padan dgn kasut 2
akhirnya jumpa.. Hidupla die aman bahagia hepily ever after la konon..

Nampak x cite ni mcm menarik
tapi ad something yang tersirat kita x nmpk
jom singkap yang tersirat biar jadi tersurat 

Kalau dari kck kita dah dibacakan dgn kisah dongeng cinderella
mungkin x mustahil kita akan terfikir yang cinderella
seorang anak gadis tapi die bleh klua mlam2
tapi limit sampai pkul 12
sedangkan sepatutnya ank2 gadis lepas mgrib je dh ptut 
kna ad lam umah kan 
(aku pon selalu lepak malam2 pengaruh cte cinderella la ni)
Betol x betol pe aku ckp ni
kowang pon mesti stuju kan3??
hehe~ ~

Ada lagi bai
dongeng Puteri Salju atau lebih dikenali sebagai 

SNOW WHITE


Kisah snow white ni pon ala2 pasal mak tiri gak la. 
Mak tiri die ni konon2 ad cermin sakti leh taw spe paling cntk
die jeles ngan snow white ni jadi die pon arahkan
orang bawah die g bunuh snow white.
tapi orang bawah die x sampai hati nak bunuh snow white ni.. 
Die suh la snow white ni lari jauh2 lam utan.
sampaila snow white jmpe umah kcl yang ad 7 orang lelaki kerdil.
Die pon tinggal ngan lelaki2 kerdil 2 sampai la satu hari
mak tiri die menyamar bagi buah epal beracun. Snow white pon pengsan la.
nak di jadikan cte satu hari ni ad seorang lelaki yang sedang memburu di hutan ternampak
snow white yangg cantik jelita ni diletakkan dalam keranda kaca. Die pon KISS la snow white 2 tetiba Snow white pon tersedar. Dan hidup bahagia la..

Aku taw bukan stakat budak2
kakak2 budak pon law dengar cte ni
msti syok je kan mle la nk bragan2
ala xyah tipu la bai..
Disebalik kisah fantasi romantik nie kan, pernah ke kte terfikir
dari kisah ni mungkin adk2 kcil akan beraggapan yang 
kita boleh tingal serumah dengan orang yang baru dikenali
lelaki lak 2 sebab snow white leh kan3??
Lepas 2 mesti adik2 kecil ni anggap yang 
lelaki dan perempuan boleh suka2 kiss
lagi2 kalau sakit lagi bagus kiss biar cepat sihat
sebab snow white sakit lepas kne kiss terus sihat.

Bahaya gak kan kisah dongeng klasik orang putih nie
disebalik kisah2 romantik yang boleh dijadikan
Bedtime story la kan
sebenarnya ad unsur yang agak negatif yang 
secara tak lansung akan jadi ikutan plk pada budak2 skrang
law x cye kowang tgk la adk2 kowang yang kat tadika 2
msti ad men kiss penye ngan dk laki
kurang2 pon kiss pp
hehe ~ ~

Jadi tak salah kita tukar dongeng fantasi
adik2 kte ni
pe kata kite cte kisah bawang putih bawang merah ke
batu belah batu betangkup ke
sang kancil dengan sang buaya
pon ok pe kan betol x??
Tapi terpulang la 
Ok la siap2 nk mrayap p alamamda jap sebelum
berangkat ke subang
esok kje
seyes malas!!
(ni pengaruh dongeng apa plk ni)
kuang3 ~ ~

P/s: Nnti xmau la cte kat anak2 aku dongeng owang putih ni..
(lambat g kot..haha)


2 comments:

khairusda said...

1st.. abg gak yang komen 1st.. hehe.. bagus la.. pas ni boleh jadi penulis bloger ye dear... ^_^

Isyane Syamimi Ishak said...

hehe..trimas....